Τα χημικά peelings μπορεί να είναι επιφανειακά, μεσαία ή βαθιά. Είναι η δημοφιλής μη επεμβατική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη λείανση των ρυτίδων του προσώπου, τη βελτίωση αλλοιώσεων του χρώματος του δέρματος, την έντονη σύσφιξη του προσώπου, τη βελτίωση της εμφάνισης των ουλών από ακμή και τη βελτίωση του κατεστραμμένου από τον ήλιο δέρματος.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν απομακρύνονται με την ίδια ευκολία όπως όταν είμαστε νεότεροι, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό. Ένα επιφανειακό, μεσαίο ή βαθύ χημικό peeling  βελτιώνει την ομαλότητα του χρώματος και της υφής στο δέρμα μας και  δημιουργεί μία νεανική εμφάνιση, ενώ εξασφαλίζει μία υγιή, φωτεινή και λαμπερή όψη!

Στα χημικά peelings περιλαμβάνονται τα οξέα φρούτων (AHA), το γλυκολικό οξύ, το τριχλωροξικό οξύ, το διάλυμα Jessner, το λιποϋδρόξυ-οξύ, το σαλικυλικό οξύ, το αζελαϊκό οξύ κ.ά.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε χημικό peeling:

  • Αν έχετε ρυτίδες ή κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα.
  • Αν έχετε ρυτίδες ή κατεστραμμένο από τον ήλιο δέρμα.
  • Αν έχετε ουλές που καθιστούν ανομοιόμορφη την επιδερμίδα σας.
  • Αν  υφίστανται ξανθελάματα βλεφάρων (οζίδια).

Το χημικό peeling περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος σε ολόκληρο το πρόσωπό σας ή απλά σε ορισμένες περιοχές, όπως στο «πόδι της χήνας», γύρω από τα μάτια σας ή τις ρινοπαρειακές γραμμές.

Το χημικό διάλυμα εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα από εμένα, αποφεύγοντας τα φρύδια σας, τα μάτια και τα χείλη. Κατά την εφαρμογή, υπάρχει πιθανότητα να έχετε μία αίσθηση καψίματος (κυρίως στο βαθύ χημικό peeling). Ανάλογα με τον χρόνο παραμονής του διαλύματος, ουσιαστικά, προκαλείται ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα που ορίζει και το βάθος της αποφλοίωσης. Το δέρμα στις επόμενες 24 με 48 ώρες αρχίζει να αποφολιδώνεται. To νέο δέρμα θα αντικαταστήσει τις επιφανειακές στοιβάδες σε έναν χρονικό ορίζοντα 8-10 ημερών.

Στο ελαφρύ και μεσαίο peeling δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας, ενώ στο βαθύ χρειάζονται λίγες ημέρες.

Dr. Savas Konstantoglou