Λιποαναρρόφηση είναι η χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης τοπικού πάχους (λιποκυττάρων) από κάποια πάσχουσα περιοχή του σώματος.

Πρέπει να τονιστεί ότι η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους. Η επέμβαση σμιλεύει το σώμα σας, εξαλείφει ανεπιθύμητες αποθήκες από τους γλουτούς, τους γοφούς, την κοιλιακή χώρα και τα πλαϊνά, τους μηρούς, τις γάμπες, τους αστράγαλους, το γόνατο, το στήθος (συμπεριλαμβανομένου του ανδρικού στήθους για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας), την πλάτη, τα χέρια και τον λαιμό.

Η λιποαναρρόφηση συχνά συνδυάζεται και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως λιπομεταφορά ή αλλιώς λιπογλυπτική, για να δημιουργήσει ένα επιθυμητό περίγραμμα σώματος και αποτελεί τη βασίλισσα των αισθητικών επεμβάσεων σε όλον τον κόσμο.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της λιποαναρρόφησης;


 • Αν έχετε εντοπισμένες περιοχές  λίπους που είναι δυσανάλογες  με το υπόλοιπο σώμα σας.
 • Αν θα θέλατε πιο κολακευτικό  περίγραμμα σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας.
 • Αν ελαστικότητα του δέρματός σας είναι ικανοποιητική (δεδομένου ότι η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος, αλλά δεν συσφίγγει το δέρμα. Για το τελευταίο, συστήνεται Thermage).

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης θα σας υποδείξω πολύ αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά.

Θα σας γνωστοποιήσω πως τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεαστούν από την αύξηση βάρους, τη γήρανση ή την εγκυμοσύνη και πως η  λιποαναρρόφηση δεν έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ή το χαλαρό δέρμα, αλλά την απομάκρυνση του τοπικού πάχους.

Μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να σας συμβουλέψω να χάσετε  βάρος για να απολαύσετε περισσότερο τα οφέλη της λιπαναρρόφησης.


Πώς θα ξέρετε αν χρειάζεστε λιποαναρρόφηση


Η διατροφή και η άσκηση δεν βοηθάει όλους να απαλλαγούν από το επίμονο τοπικό πάχος.

Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε λιποαναρρόφηση:

 • • Έχετε ελάχιστη  περίσσεια δέρματος και  καλή ελαστικότητα. Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, με την ηλικία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης, αλλά αν το δέρμα σας διατηρεί την ελαστικότητά του, η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης.
 • Έχετε εντοπισμένες αποθήκες λίπους στην κοιλιά, τα χέρια, τους μηρούς ή τον λαιμό, οι οποίες μπορεί να είναι  αποτέλεσμα της κληρονομικότητας και δεν εξαφανίζονται με την άσκηση και τη διατροφή.
 • Έχετε σταθερό βάρος σε γενικές γραμμές. Αν σκοπεύετε να χάσετε ένα σημαντικό μέρος του βάρους σας ή ακόμα ενδέχεται να αυξηθεί, για παράδειγμα, λόγω της εγκυμοσύνης, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υποβληθείτε σε λιποαναρρόφηση.
 • Λάβετε υπόψη ότι η λιποαναρρόφηση δεν εξαλείφει την κυτταρίτιδα  και δεν μπορεί να συσφίξει το χαλαρό δέρμα. Για αυτές τις περιπτώσεις, μπορώ να σας να συστήσω άλλες θεραπείες, όπως π.χ. μεσοθεραπεία σώματος για την κυτταρίτιδα και Thermage για τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος.

Πώς γίνεται η λιποαναρρόφηση


Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί το λίπος από το σώμα σας με τη χρήση μίας ειδικής κάνουλας, η οποία εισάγεται μέσω μικρών περικοπών στο δέρμα.

Θα μετακινήσω αυτήν την κάνουλα  κάτω από το δέρμα σας, για να στοχεύσω στις αποθήκες λίπους  και στη συνέχεια να αναρροφήσω το λίπος προς τα έξω.

Υπάρχει μία ποικιλία από τεχνικές που διευκολύνουν τη λιποαναρρόφηση. Προσωπικά, χρησιμοποιώ την κλασική λιποαναρρόφηση και την λιποαναρρόφηση με Vaser.

Στην κλασική λιποαναρρόφηση, πραγματοποιώ χειρωνακτικά την επέμβαση. Με ρυθμικές κινήσεις στις περιοχές του λίπους, αυτό διαλύεται το και έπειτα αναρροφάται. Το αποτέλεσμα είναι οριστικό, εφόσον έχει επιτευχθεί οριστική καταστροφή των λιποκυττάρων.

Στη λιποαναρρόφηση με το σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα Vaser, μία υπερηχητική κάνουλα διασκορπίζει ομοιόμορφα  ενέργεια, διασπά το λίπος και έπειτα το απομακρύνει. Στην ουσία, τα υπερηχητικά κύματα που μετατρέπουν το στερεό λίπος σε υγρό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά της μεθόδου, που προσδίδει ευκολία στα πιο δύσκολα σημεία, χωρίς να προκαλούνται κακώσεις στους γύρω ιστούς και μειώνοντας, έτσι, θεαματικά τυχόν οιδήματα και αιματώματα.

Να γνωρίζετε ότι η υπερβολική αφαίρεση λίπους πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ασυμμετρίες, δηλαδή«λακούβες» στο δέρμα.

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο κλινικής με τοπική αναισθησία και μέθη, παρουσία αναισθησιολόγου και δεν απαιτείται η παραμονή σας στην κλινική.

Και στις δύο πααπάνω περιπτώσεις μπορεί να επιτευχθεί λιπογλυπτική. Δηλαδή μεταφορά του λίπους που αναρροφήθηκε, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας και φυγοκέντρισης, σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη, όπως σε ρυτίδες του προσώπου, στα χείλη, στους γλουτούς για εφέ βραζιλιάνικης όψης, σε ουλές, αλλά και στο στήθος, αντί για ενθέματα σιλικόνης.


Πως θα ξέρετε αν χρειάζεστε facelift


Τα παρακάτω είναι μερικά χαρακτηριστικά του προσώπου που “φωνάζουν” την ανάγκη για lifting προσώπου:

 • Χαλάρωση του δέρματος στο μέσο τριτημόριο του προσώπου.
 • Βαθιές ρυτίδες που εκτείνονται από τη μύτη σας στις γωνίες του στόματός σας (οι γνωστές ρινοπαρειακές πτυχώσεις).
 • Γραμμές που εκτείνονται από κάθε γωνία του στόματός σας κάτω από το πηγούνι σας (γραμμές «μαριονέτας»).
 • Ο όγκος του προσώπου σας έχει αρχίσει να μετατοπίζεται, να έχει πτωτική τάση.
 • Χαλάρωση και απώλεια του μυϊκού τόνου στο κάτω μέρος του προσώπου σας.
 • Διπλοσάγονο, που προκύπτει από το χαλαρό δέρμα και την υπερβολική εναπόθεση λίπους κάτω από το πηγούνι σας.
 • Έντονη χαλάρωση του δέρματος στον λαιμό σας.

Μύθοι και Αλήθειες για την Λιποαναρρόφηση:


Μύθοι

Αλήθειες

Η λιποαναρρόφηση σημαίνει αδυνάτισμα, γι’ αυτό και απευθύνεται σε παχύσαρκα άτομα.

Η λιποαναρρόφηση απλά απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να απαλλαγούν από το τοπικό λίπος.

Όποιος δεν προσέχει την διατροφή του, θα παχύνει ξανά στα συγκεκριμένα σημεία.

Μετά την καταστροφή των λιποκυττάρων δεν θα παχύνετε στα συγκεκριμένα σημεία. Ακολουθώντας όμως μη υγιεινό τρόπο ζωής, ενδέχεται να πάρετε βάρος σε άλλα σημεία.

Η λιποαναρόφηση είναι μία επώδυνη επέμβαση.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι από τις πλέον ανώδυνες επεμβάσεις.

Η λιποαναρρόφηση εξαφανίζει την κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται με άλλες μεθόδους, όπως η μεσοθεραπεία σώματος, το LPG ή συνδυασμό και των δύο.


ΟI ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ


Ξαναφόρεσα προπέρσινο παντελόνι, γιατρέ. Πόσα ευχαριστώ να γράψω! Φοβερή όλη η ομάδα! 

- Μαίρη, 39 ετών


Πήγα για κοιλιοπλαστική αλλά χρειάστηκα τελικά απλή λιποαναρρόφηση. Ένα πράγμα θα γράψω: ηθικός γιατρός και εκπληκτικός επιστήμονας. 

- Γιάννης, 49 ετών
Dr. Savas Konstantoglou