Η επέμβαση έχει διπλά οφέλη:


 • Bελτιώνει την εμφάνισή σας.
 • Προσφέρει ανακούφιση από τη σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση που προκαλεί το υπερβολικά μεγάλο στήθος.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προβείτε σε μειωτική στήθους


 • Αν οι μαστοί σας είναι πολύ μεγάλοι για το πλαίσιο του σώματός σας και σας προκαλούν πόνο στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση ή τους ώμους, από την πίεση που ασκεί ο στηθόδεσμος.
 • Αν έχετε βαρύ στήθος, με το σύμπλεγμα θηλής-περιθηλαίας άλω να κατευθύνεται προς τα κάτω.
 • Αν ο ένας μαστός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον άλλον (ανισομαστία).
 • Αν είστε δυσαρεστημένες και αισθάνεστε συνειδητά άβολα για το μεγάλο μέγεθος του στήθους σας.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, θα συζητήσουμε αναλυτικά και με απόλυτη ειλικρίνεια όλα τα πλεονεκτήματα και όλα τα πιθανά μειονεκτήματα.

Μετά τη μειωτική, το στήθος σας θα είναι ανάλογο και αρμονικό σε σχέση με το σώμα σας και θα το νιώθετε πιο σταθερό. Θα σας ανακουφίσει τον αυχένα, την πλάτη και τον πόνο στους ώμους και θα διευκολύνει την αναπνοή σας κατά την άσκηση, καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες που ήταν αδύνατον να ασχοληθείτε στο παρελθόν. Σίγουρα θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και θα αισθάνεστε πιο όμορφες.

Ακόμη, θα συζητήσουμε την πιθανότητα της υπαισθησίας, κυρίως στη θηλή και την περιθηλαία, άλω καθώς και θέματα που αφορούν στον θηλασμό.


Πώς θα ξέρετε αν χρειάζεστε μειωτική στήθους


Οι γυναίκες που ζητούν μειωτική στήθους συνήθως έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Είναι, κατά κανόνα, υπέρβαρα άτομα και παρουσιάζουν ευαισθησία στα οιστρογόνα. Πολλές φορές, ένα υπερβολικά μεγάλο στήθος είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης.

Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να εξετάσετε το ενδεχόμενο μειωτικής στήθους:

 • Έχετε πόνους στην πλάτη, πόνους στον αυχένα ή ερεθισμό του δέρματος κάτω από τους μαστούς.
 • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή.
 • Έχετε κακή στάση του σώματος ή μούδιασμα σε τμήματα των μαστών σας.
 • Είναι σχεδόν αδύνατον να βρείτε ρούχα και στηθόδεσμους που να σας ταιριάζουν.
 • Είστε πολύ δυσαρεστημένες με την εμφάνισή σας, λόγω του μεγέθους του στήθους σας.
 • Είστε σε καλή υγεία, χωρίς ασθένειες εν ενεργεία ή προϋπάρχουσες.
 • Μπορείτε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για την έκβαση της χειρουργικής επέμβασης. Πρέπει να είστε σε θέση να συζητήσετε μαζί μου ό,τι θέλετε, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε τι μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί.
 • Το δέρμα σας έχει επαρκή ελαστικότητα, έτσι ώστε να μπορεί να διευκολύνει τη χειρουργική διαδικασία.
 • Είστε συναισθηματικά σταθερές. Η μειωτική στήθους απαιτεί υπομονή και σταθερότητα κατά την περίοδο επούλωσης.
 • Είστε σε ηλικία όπου η ανάπτυξη του στήθους σας έχει ολοκληρωθεί.
 • Έχετε ολοκληρώσει διαδικασίες τεκνοποίησης και θηλασμού, γιατί αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές και απρόβλεπτες συνέπειες στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών σας. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να υποβληθούν σε μείωση του μαστού προτού αποκτήσουν παιδιά και να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν μεταγενέστερες αλλαγές. Αν σκοπεύετε να θηλάσετε, στο μέλλον, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί μου.
 • Ιστορικό παράτυπων μαστογραφιών, μορφώματα ή άλλα είδη των μαζών, παχυσαρκία, διαβήτης, διαταραχές στην επούλωση των τραυμάτων, τρέχων θηλασμός, κάπνισμα, διαταραχές πήξεως ή βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, διαταραχές στο κυκλοφορικό, είναι όλες οι αντενδείξεις για τη μειωτική στήθους.

Πώς γίνεται η μειωτική στήθους


Η χειρουργική μειωτική στήθους συνήθως διαρκεί από 2-4 ώρες και εκτελείται σε οργανωμένο χειρουργικό κέντρο.

Η επέμβαση συνήθως περιλαμβάνει τρεις τομές. Αφού αφαιρέσω την περίσσεια ιστών του μαστού, το λίπος και το δέρμα, το σύμπλεγμα θηλής-περιθηλαίας άλω μετακινείται σε υψηλότερη θέση, ενώ η τελευταία μπορεί να μειωθεί σε μέγεθος. Για τη βελτίωση του περιγράμματος μπορεί να πραγματοποιηθεί και λιποαναρρόφηση.

Σημαντικό μέρος του ρόλου μου ως πλαστικού χειρουργού είναι να μειώσω το μήκος των ουλών, χωρίς να θυσιάσω το αισθητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές μειωτικής στήθους, ανάλογα με την περίπτωση και τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε ανεστραμμένο Τ (ή σχήμα της άγκυρας).

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία και μέθη. Ο έμπειρος αναισθησιολόγος παρευρίσκεται σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου, για να είναι το χειρουργείο ασφαλές. Η ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα, φορώντας έναν αθλητικό στηθόδεσμο. Οι ουλές είναι κόκκινες και σκληρές για τους πρώτους 2-3 μήνες. Στη φάση της επούλωσης συνιστάται το fraxel laser και φύλλα σιλικόνης, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή επούλωση, που είναι συνήθως μετά από 6-10 μήνες.

Υπάρχει αρκετό οίδημα τις πρώτες 5-7 ημέρες, ενώ το τελικό σχήμα και η αίσθηση του στήθους γίνονται εμφανή τις πρώτες 3 εβδομάδες.

Η ασθενής μπορεί να επανέλθει στη δουλειά της και τις καθημερινές δραστηριότητες μετά από 5 ημέρες και να ξεκινήσει γυμναστήριο για το πάνω μέρος του σώματος μετά από 5 εβδομάδες. Δεν είναι επώδυνο χειρουργείο παρότι έχει σχετικά μεγάλες τομές. Τα ράμματα αφαιρούνται σε 3 εβδομάδες και ο στηθόδεσμος φοριέται για 6 εβδομάδες.

Ο στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να επιτύχετε τα πιο όμορφα και φυσικά αποτελέσματα, καθώς και να καταστήσω την χειρουργική εμπειρία σας όσο πιο εύκολη, άνετη και ανώδυνη γίνεται.


ΟI ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ


Ο Σάββας είναι ένας εξαίρετος γιατρός. Με απλά λόγια, με έσωσε.
Γιατρέ μου, να είστε καλά.
 

- Ντίνα, 42 ετών


Το αποφάσισα μεγάλη και πολύ κακώς. Ευχαριστώ γιατρέ μου.
Η ελευθερία που νιώθω δεν περιγράφεται με λόγια!
 

- Χριστίνα, 55 ετών
Dr. Savas Konstantoglou