Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή αφορά ουσιαστικά στην ανακατασκευή του μαστού και περιλαμβάνει μία ποικιλία από διαδικασίες που εκτελούνται για να αποκατασταθεί η μορφή και το σχήμα του μαστού.

Παράγοντες όπως η ανατομία, οι αισθητικοί σας στόχοι ή η ανάγκη για οποιαδήποτε μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία θα καθορίσει τις επιλογές σας.

Η συζήτηση μαζί μου για τη μαστεκτομή και την αποκατάσταση είναι θέμα ζωτικής σημασίας, επειδή η προτεινόμενη χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιλογές και τα αποτελέσματα κάθε είδους αποκατάστασης του μαστού.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προβείτε σε  αποκατάσταση μαστού


  • Αν νομίζετε ότι η ανασυγκρότηση θα σας δώσει μια αίσθηση της ψυχολογικής ευημερίας ή ένα αίσθημα «ολοκλήρωσης».
  • Αν θεωρείτε ότι η αποκατάσταση θα σας βοηθήσει συναισθηματικά ως προς τη θηλυκότητα και την εμπιστοσύνη στην εμφάνισή σας.
  • Αν πρέπει να βελτιωθεί η συμμετρία, στην περίπτωση που μόνο ένα από τα στήθη σας έχει επηρεαστεί.

Κατά την κλινική εξέταση, θα συζητήσουμε αναλυτικά και με απόλυτη ειλικρίνεια και άνεση, όλες τις εκδοχές της αποκατάστασης μαστού.

Μετά την αποκατάσταση δεν θα χρειαστείτε ειδικούς στηθόδεσμους για να καλύψετε τη φθορά, ενώ αποτελεί και έναν τρόπο για να εξαλειφθούν τυχόν “υπενθυμίσεις” από τη μαστεκτομή και την αρνητική και ψυχοφθόρα εμπειρία του καρκίνου.

Σίγουρα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να αποκτήσετε και πάλι εμπιστοσύνη στη σεξουαλικότητά σας. Σαφώς υπάρχουν και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Η ανάπλαση του μαστού περιλαμβάνει επιπλέον χειρουργική επέμβαση, ιατρικά ραντεβού και, ενδεχομένως, πρόσθετα έξοδα, ενώ η αίσθηση του στήθους σας θα είναι διαφορετική μετά την αποκατάσταση.


Πώς θα ξερετε αν χρειάζεστε αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή


  • Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν δεν είστε υπέρβαρη.
  • Δεν πρέπει να έχετε κυκλοφορικά προβλήματα ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως  υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο. Ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα, αυξάνουν τον κίνδυνο τραύματος και των προβλημάτων επούλωσης ή λοιμώξεις. Επίσης, οι διαταραχές πήξεως μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για την αποκατάσταση του μαστού.
  • Το κάπνισμα επηρεάζει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μετά την επέμβαση και να καθυστερήσει την επούλωση.
  • Η ακτινοθεραπεία επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο και το είδος της αποκατάστασης του μαστού. Καθυστερεί την επούλωση των πληγών και μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα.
  • Η αποκατάσταση μπορεί να καθυστερήσει για μήνες μετά την ακτινοβολία, ενώ  μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση του δικού σας ιστού για να αντικαταστήσει κάποιο προσβεβλημένο σημείο του δέρματος.
  • Η χημειοθεραπεία μετά από μαστεκτομή μπορεί, επίσης, να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.
  • Προηγούμενο χειρουργικό ιστορικό, ιατρικό ιστορικό και συνυπάρχουσες ασθένειες, είναι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή


Στην αρχική διαδικασία, θα εισάγω ένα expander (διαστολέα ιστών) κάτω από το δέρμα και τους μύες του στήθους. Το expander είναι ένα τροποποιημένο εμφύτευμα, στο οποίο πραγματοποιούνται συνεχείς ενέσεις φυσιολογικού ορού με επισκέψεις στο ιατρείο. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο ιατρείο πάνω από δύο έως έξι μήνες, το δέρμα διατείνεται με σκοπό να δημιουργηθεί η περίσσεια εκείνη δέρματος που θα επιτρέψει τη μόνιμη πια τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης.

Στο επόμενο στάδιο, θα υποβληθείτε  σε χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας το expander αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα μαλακότερο εμφύτευμα στήθους.

Με ένα ένθεμα σιλικόνης, το μέγεθος του στήθους σας, δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς άλλη χειρουργική επέμβαση.

Είναι σπάνιο, βέβαια, για μια γυναίκα χωρίς να προηγηθεί η διάταση με το expander, να προηγηθεί απευθείας τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.

Η απώλεια ενός μαστού είναι μία δύσκολη εμπειρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμείνετε στη μονιμότητά της.



Dr. Savas Konstantoglou